2013. április 9., kedd

Laktató zöldbab leves

Elhatároztam, hogy nem hanyagolom ezt a blogot, ha időm, kedvem engedi, feltöltöm a recepteket, szorgalmasabban, mint eddig.

Nem éppen egy fogyókúrás leves ez, van benne szalonna, kolbász, hogy jól lakjon az ember. Kenyérrel, esetleg extra tejföllel számomra felér egy egytálétellel. Tulajdonképpen a "magyaros zöldbableves" és a hagyományos közti arany középút ez, azt hiszem. És külön öröm, hogy, habár a gyerekeim mostanában válogatós korszakukat élik, ez mindenkinek ízlett.

35 dkg fagyasztott zöldbab
5 dkg húsos szalonna (esetleg a bőrkéje)
5 dkg kolbász
1 ek olaj
1  nagy fej vöröshagyma
1 púpozott kk pirospaprika
1,5 dl tejföl
1 ek liszt
só, bors

A hagymát, a szalonnát apróra felkockázom, a kolbászt felkarikázom. Egy 2-3 literes edényben az egy ek olaj segítségével kiolvasztom a szalonna zsírját lassú tűzön. Amikor már egész apró pörcök vannak csak, akkor eldönthető, hogy szűrőlapáttal kivesszük a pörcös szalonnát, és a végén, tálaláskor tesszük vissza a tetejére (így ropogós marad), vagy benne hagyjuk (így vissza puhul). Én benne hagytam. Rádobom a kolbászt, ezt is pirítom, olvasztom pár percig, majd jöhet a hagyma. Amikor a hagyma üvegessé vált, rászórom a pirospaprikát, és felöntöm egy pohár vízzel. Ekkor jön a még fagyos zöldbab,só, őrölt bors, és fedő alatt 10 percig párolom együtt az egészet. Ha már puhul a bab, akkor felöntöm kb 1,5 liter vízzel. Addig főzöm, amíg a bab meg nem puhul teljesen. Ekkor behabarom az egy 1 liszt és másfél deci tejföl elegyével. Kenyérrel tunkolgatva az igazi.

2 megjegyzés: