2013. április 12., péntek

Brokkolis- sajtkrémes gnocchi

Egészen rákaptunk mostanság a gnocchira, vagy, ahogy a gyerekek hívják, nyokedlire. Az elnevezés nem áll messze az igazságtól, bár nem annyira a sima nokedlire, inkább a nudlira hasonlít. Sőt, mondhatni ez az olasz nudli. A képen bolti gnocchi van, de többször készítettem már itthon is, az is hasonlóan nézett ki. A kísérletező kedvűeknek itt a puha gnocchi receptje:
40 dkg főtt, áttört krumpli (nem újkrumpli!)
10 dkg liszt
1 tojás
pici szerecsendió

A hozzávalókat összegyúrom, 4-5 részre osztom, és kb 1,5-2 cm átmérőjű hengereket sodrok belőle. A hengereket 1 centinként felkarikázom (olyan puha a tészta, hogy ettől a vágástól kissé ovális formát ölt a tészta, de pont ez a cél!), és a karikák lapjára rányomom egy picit a villát, hogy szép, bordázott legyen. Ezután egy lisztezett, tiszta konyharuhára teszem, és a forró, sós vízbe egyszerre zuttyantom az egészet. Hamar megfő, ha feljött a víz tetejére még 2 percig főzöm, és le is szűröm. Akkor finom, ha puha.

Erre aztán kerülhet mindenféle mártás, bolti, vagy otthoni. Ez a brokkolis- sajtkrémes teljesen saját találmány, persze nem elképzelhetetlen, hogy már másnak is eszébe jutott. A hozzávalók:
1 kis fej brokkoli
10 dkg krémsajt
5 dkg vaj/margarin
2 dl tej
1 ek liszt
só, bors
olasz fűszerkeverék

A brokkoliról rózsánként levágom a tetejét, megmosom. A vajat/margarint felolvasztom egy 24 cm átmérőjű teflon serpenyőben, rádobom a brokkolit, lefedve, pici sóval, közepes lángon párolom 8 percig. Időnként ellenőrzöm, ha nagyon ragadna le, akkor egy kevés vizet öntök alá. Ezután megszórom az evőkanálnyi liszttel, és együtt pirítom 1-2 percig az egészet. Ekkor jön a tejjel való felöntés, amelyet két részletben végzek, először egy decit, megvárom, hogy picit sűrűsödjön, majd hozzáadom a krémsajtot. Ha a krémsajt elolvadt, akkor látom, hogy a második deci tejből mennyit kell még hozzáöntenem, hogy krémes, de nem túl sűrű állaga legyen. Ekkor még megsózom, ha kell, picit borsozom és kb fél kávéskanálnyi olasz fűszerkeveréket adok hozzá. Ha valakinek nem tetszenek a nagy brokkoli darabok, le lehet turmixolni, botmixerezni a mártást. Gyorsan elkészül, talán negyed óra munka, ha a gnocchi elkészítésére nem vállalkozunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése