2013. április 26., péntek

Bolognai spagetti

Ahány ház, annyi bolognai, mondhatnánk. Ez a miénk, jól bevált recept, időnként felturbózom gombával is. Igazi családi kedvenc, ha valamilyen furcsa oknál fogva mégis volna maradék, nagyszerű melegszendvics krém lesz belőle, csak sajt kell rá, és pár perc alatt kész a vacsora.

500 g darálthús (szerintem legjobb sertésből, ez most marhából készült, de próbáltam már pulykából is, azzal is működött)
500 g paradicsompüré
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy sárgarépa
2 ek (oliva)olaj
1,5 ek cukor
Kb egy púpos evőkanálnyi fűszer a következőkből tetszőleges arányban: bazsalikom, oregano, kakukkfű, majoranna, rozmaring,
só, bors
400 g spagetti
10 dkg sajt a szóráshoz, ez pénztárcától és ízléstől függően változhat a trappista- parmezán skálán bármerre

Felteszek egy nagy lábasba vizet a tésztához, egy mély serpenyőben felmelegítem az olajat. Felkockázom a hagymát, és megfuttatom az olajon. Amikor üveges, ráteszem a darálthúst, sózom, borsozom. Közben megpucolom és lereszelem a répát, ezt is a húshoz adom. A húst addig sütöm kevergetve, amíg picit megbarnul, színt kap, és nem csak kifehéredik.
Eddigre kb felforr a víz, olajat, sót teszek bele, és kifőzöm benne a tésztát.
A húshoz adom az átnyomott fokhagymát, a paradicsompürét, a cukrot és a fűszereket. Ha nagyon sűrű, akkor 1-2 dl vízzel hígítom. 1-2 perc forralás után megkóstolom, és ízesítem még, ha kell. A tésztát leszűröm, erre teszem a szószt és a sajtot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése