Igazi nagymamás étel, én szeretek szórakozni a tészta gyúrással, gombócformázással, morzsa pirítással, és az is jó, hogy nincs két egyforma gombóc soha. Ez egy vacsorányi adag, nekem 20 kisebb gombóc jött ki belőle.
40 dkg főtt, áttört krumpli
kb 25 dkg liszt
1 ek cukor
1 tojás
csipet só
A töltelékhez:
25 dkg túró
1 ek tejföl
1 citrom reszelt héja
1 ek főzős vaníliapuding por
1 tojás
ízlés szerint cukor (nálam kb 2 ek)
csipet só
A prézlihez:
2-3 ek olaj
kb 15 dkg zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
2 dl tejföl és 2 ek cukor keveréke
Hosszúnak tűnik í hozzávalók sora, az elkészítés nem lesz ilyen hosszú, megígérem! Felteszek egy nagy edényben kb 2-3 liter vizet főni, egy nagy csipet sóval. A tészta hozzávalóit összegyúrom szép simára. Ugyanígy teszek a túrótöltélekkel is, minden hozzávalóját összekeverem egyenletesre. A tésztát kb 2-3 mm vékonyra nyújtom és nagyjából 20 db 8-szor 8 cm-es négyzetre vágom (ha a szélén háromszög marad az sem baj, ebből is lehet gombócot formázni). Minden tésztanégyzet közepére teszek egy púpos teáskanálnyi tölteléket. A tésztanégyzeteket óvatosan felemelem, a sarkait egy pontba összefogom, batyuszerűen, és alaposan összenyomkodom, és gombóccá formázom. Amikor a víz gyöngyözve forr, 10-esével kifőzöm őket, nem érte 2 perc után kicsit megpiszkálni az aljukat, nehogy leragadjanak. Közben egy serpenyőben elkészítem a prézlit, a meleg olajon barnára pirítom a zsemlemorzsát. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még egy percet várok és szűrőkanállal átszedem őket a prézlire, beleforgatom. Ugyanígy kifőzöm a második adagot is. Cukros tejföllel tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése