2013. május 11., szombat

Langyos körtés-kéksajtos saláta

Csak gyűlnek a gépen a fotók, a recept megírására meg nem mindig marad időm. Ezt két főre készítettem, mivel tudtam, hogy a gyerekek nincsenek oda a kéksajtért. Lehet, hogy már más is készített ilyet, én ezt saját receptnek érzem. Aki szereti a körte-dió-kéksajt hármast, annak ez nagyon be fog jönni.

1 marék darált dió
2 kicsi, kemény körte
1 dkg vaj
1 ek cukor
10 dkg Dán kéksajt
25 dkg vegyes bébilevél megmosva, szárítva

3 ek olívaolaj
2,5 ek maláta ecet/ balzsamecet
1 kk erős mustár

A diót szárazon egy serpenyőben felteszem közepes lángra és illatosra pirítom. A körtét, ha nem vastag a héja, akkor csak felkockázom, ha vastag, akkor meg is pucolom, és utána kockázom fel apróra. A vajat felolvasztom, rádobom a körtét, és 4-5 percig lefedve párolom. Ekkor megszórom a cukorral és ezt szépen lassan rákaramellizálom. Ha ez is kész, elforralom róla a maradék nedvességet, és lezárom. Az olívaloajból, mustárból és az ecetből vinagrettet készítek, így. A levelekkel megágyazok egy- egy tányéron, ráhalmozom a körtét, a pirított diót és a végén szétmorzsolom rajta a kéksajtot. Egy pohár borral könnyű vacsora, de falncos előételként is működhet.

1 megjegyzés: