2016. március 22., kedd

Jamie féle vegán burger és hamburger

Havonta kb egyszer eszünk hamburgert, ehhez a húspogácsát is általában itthon készítem, no meg magamnak a zöldséges verziót is.

Húspogácsa:
1 kg sovány finomra darált marha hús
1 marék zsemlemorzsa
1 tojás
2 ek magos mustár
1 kk őrölt koriandermag
só, bors

A hozzávalókat kézzel összedolgozom, 6-8 lapos pogácsát formázok belőle és sütőben vagy 1-2 ek olajon serpenyőben megsütöm. A sütési idő attól függ, ki mennyire véresen szeretné, én általában átsütöm (well done) a gyerekek miatt.

Vegán burger:
400 g csicseriborsó konzerv
300 g kukorica konzerv
1 marék zsemlemorzsa
2 ek mustár
1 kk őrölt koriandermag
só, bors

A konzervekről leöntöm a levet és késes robotgépben összedarálom. Ezután hozzzá rakom a többi hozzávalót és még egy picit rákapcsolom a robotgépet. Ha kész van, 4 db pogácsát formázok belőle és grill alatt vagy a sütőben megsütöm (180 fok 15 perc). A sütés tulajdonképpen csak egy pici színt ad neki, és kissé kiszárítja.

Mindkét esetben lehet fagyasztani a pogácsákat, formázás után (sütés nélkül) egyesével fagyasztózacskóba teszem a burgereket és mehetnek is a fagyasztóba 3 hónapig elállnak.

A hamburger zsemlékbe mindig az alapján pakoljuk a dolgokat, ami éppen itthon van. A szokásos saláta, paradicsom, hagyma, ketchup kombót bátran lehet variálni, mi ilyenekkel szoktuk:
- sajt (cheddar, kéksajt, parmezán, ementáli)
- hagymafélék (újhagyma lilahagyma, póréhagyma)
- kukorica, kaliforniai paprika, uborka, savanyú uborka, kukorica, chilli
- olajbogyó, szárított paradicsom, kapri bogyó
- szalámi, sonka, kolbász
- mustár, angol mustár, barna szósz, majonéz, karibi öntet, tejföl, erős pista

Eredeti receptek:
http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/the-best-vegan-burger/
http://www.jamieoliver.com/recipes/beef-recipes/a-cracking-burger/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése