Igazi nagymamás étel, én szeretek szórakozni a tészta gyúrással, gombócformázással, morzsa pirítással, és az is jó, hogy nincs két egyforma gombóc soha. Ez egy vacsorányi adag, nekem 20 kisebb gombóc jött ki belőle.
A tésztához:
40 dkg főtt, áttört krumpli
kb 25 dkg liszt
1 ek cukor
1 tojás
csipet só
A töltelékhez:
25 dkg túró
1 ek tejföl
1 citrom reszelt héja
1 ek főzős vaníliapuding por
1 tojás
ízlés szerint cukor (nálam kb 2 ek)
csipet só
A prézlihez:
2-3 ek olaj
kb 15 dkg zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
2 dl tejföl és 2 ek cukor keveréke
Hosszúnak tűnik í hozzávalók sora, az elkészítés nem lesz ilyen hosszú, megígérem! Felteszek egy nagy edényben kb 2-3 liter vizet főni, egy nagy csipet sóval. A tészta hozzávalóit összegyúrom szép simára. Ugyanígy teszek a túrótöltélekkel is, minden hozzávalóját összekeverem egyenletesre. A tésztát kb 2-3 mm vékonyra nyújtom és nagyjából 20 db 8-szor 8 cm-es négyzetre vágom (ha a szélén háromszög marad az sem baj, ebből is lehet gombócot formázni). Minden tésztanégyzet közepére teszek egy púpos teáskanálnyi tölteléket. A tésztanégyzeteket óvatosan felemelem, a sarkait egy pontba összefogom, batyuszerűen, és alaposan összenyomkodom, és gombóccá formázom. Amikor a víz gyöngyözve forr, 10-esével kifőzöm őket, nem érte 2 perc után kicsit megpiszkálni az aljukat, nehogy leragadjanak. Közben egy serpenyőben elkészítem a prézlit, a meleg olajon barnára pirítom a zsemlemorzsát. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még egy percet várok és szűrőkanállal átszedem őket a prézlire, beleforgatom. Ugyanígy kifőzöm a második adagot is. Cukros tejföllel tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése